Etusivu » Taivalkosken Suomen Cup tuo huippu-urheilun pikkukuntaan

Taivalkosken Suomen Cup tuo huippu-urheilun pikkukuntaan

  • tehnyt
Nainen hiihtämässä metsässä.

Taivalkosken Suomen Cup -osakilpailu tuo hiihdon Suomen Cupin pienelle kylälle. Cupin toinen Taivalkosken osakilpailu sijoittuu marraskuuhun 2021. Esimerkiksi vuonna 2021- 2021 Suomen Cupissa hiihdetään kuutena kilpailuviikonloppuna maastohiihdon kilpailusarjassa. Taivalkosken asukkaat pääsevät siis seuraamaan näitä huippukisoja aitiopaikalta käsin. Maastohiihdon Suomen Cupissa kilpailevat vain suomalaiset hiihtäjät ja sen järjestää Suomen hiihtoliitto. Tämä kilpailusarja esimerkiksi antaa näyttöpaikkoja maajoukkuepaikoista haaveileville urheilijoille ja tuo kansallisen tason urheilijoille näkyvyyttä.

Taivalkosken Suomen Cup tuo Taivalkosken tutuksi monelle

Hiihdon Suomen Cup on televisioitu jokaista kilpailua myöten alusta asti. Se tarkoittaa, että myös Taivalkosken osakilpailu nähdään aina TV:ssä. Televisioinnin hoitaa Yleisradio, jolla on muun muassa kolme televisiokanavaa ja suoratoistopalvelu Yle Areena. Kisoja pääsee siis seuraamaan suorana lähetyksenä helposti, vaikka ei itse pääsisikään paikan päälle. Kilpailusarja keräsikin jo ensimmäisellä kaudellaan parhaimmillaan 400 000 katsojaa.

Hiihtokilpailun pääsee katsomaan myös jälkikäteen, mikäli sattuu olemaan esimerkiksi töissä kilpailun aikana. Yleisradion Yle Areenasta voi katsoa kilpailun jälkikäteen. Yle Areena on Suomen suosituin suoratoistopalvelu, joka näyttää palvelunsa kautta ohjelmia niin suorina lähetyksinä kuin jälkikäteenkin. Palveluun voi luoda nopeasti ja helposti tunnuksen, jonka avulla pääsee katsomaan ilmaiseksi lukuisia erilaisia lähetyksiä.

Millainen on hiihdon Suomen Cup Taivalkoskella?

Taivalkosken Suomen Cup on kilpailun maastohiihdon Suomen Cupin osakilpailu, joka kestää kaksi päivää. Esimerkiksi vuoden 2020 Taivalkosken osakilpailussa hiihdettiin 10 kilometrin naisten matka ja 14 kilometrin miesten matka. Lisäksi hiihdettiin molempien naisten ja miesten sprintti-karsinnat ja -erät, joiden matkat olivat 1,5 kilometriä. Taivalkosken tulevaisuuden osakilpailujen tarkemmat tiedot ja aikataulut päivittyvät kuitenkin aina vasta lähempänä kilpailupäivämäärää.

Osakilpailujen – kuten Taivalkosken Suomen Cup -osakilpailun – 30 parasta hiihtäjää saavat pisteitä samaan tapaan kuin maailmancupissakin. Voittaja siis esimerkiksi saa 100, toinen 80 ja kolmas 60 pistettä. Kauden päätteeksi hiihtäjien kaikista kisoista saamat pisteet lasketaan yhteen ja eniten pisteitä saanut voittaa kilpailusarjan. Viesticupissa taas yhdestä osakilpailusta jaetaan kaksinkertaiset pisteet.

Kuka voi kilpailla Taivalkosken Cupissa?

Taivalkosken osakilpailu sopii monille aktiivisille hiihtäjille, sillä kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaisen hiihtolisenssin omaavat urheilijat ja Suomen hiihtoliiton jäsenseurat. Kisassa hiihtävät kuitenkin monet Suomen parhaimmat hiihtäjät, joten se voi olla myös monille liian vaikea sarja. Taivalkoski tarjoaa kuitenkin loistavat mahdollisuudet myös harrastusluonteiseen hiihtämiseen. Hiihtäminen sopii melkein kaikille riippumatta siitä kuinka nopea tai taitava on. Se on myös loistavaa vastapainoa esimerkiksi opiskelulle, sisätöille, pelaamiselle tai CS:GO skins -harrastukselle.

Suomen hiihtoliitto, joka järjestää maastohiihdon Suomen Cupin, järjestää myös seuratoimintaa. Seuratoiminto sopii loistavasti myös harrastajille, vaikka siihen kuuluvatkin myös monet alan huiput. Taivalkosken hiihtoseurana toimii Metsä-Veikot 85 Ry, joka toivottaa kaikki hiihdosta kiinnostuneet tervetulleiksi. Tosin hiihtämisen harrastaminen on helppoa ilman seuraakin Taivalkosken loistavien hiihtomaastojen vuoksi.

Taivalkosken Suomen Cup -voittajat

Taivalkoski Cup on pelkästään osakilpailu, eli koko kisan voittaja ei selviä vielä Taivalkosken kisan aikana. Taivalkosken osuuden voittajiin on kuitenkin kuulunut muun muassa Joni Mäki, joka on suomalainen maastohiihtäjä ja MM-mitalisti. Osuuden voittajiin kuuluvat myös sprintin voittanut maastohiihtäjä Katri Lylynperä ja 10 kilometrin matkan voittanut kaksinkertainen olympiahopeamitalisti ja kaksinkertainen MM-pronssimitalisti Kerttu Niskanen.

Taivalkosken osuudella nähdään siis aina monia huippu-urheilijoita. Kaikkia tunnettuja kansainvälisen tason kisaajia kisoissa ei välttämättä nähdä, sillä haasteena on kilpailukalenterin yhteensovittaminen maailmancupin kilpailujen kanssa. Alku- ja lopputalven kisoihin on kuitenkin saatu mukaan melko paljon myös maajoukkueurheilijoita.

Taivalkosken Suomen Cup tarjoaa joka tapauksessa loistavan mahdollisuuden niin kilpailemiseen kuin kisojen seuraamiseenkin niille, joita kiinnostavat maastohiihto ja kilpahiihto yleensäkin. Taivalkoskelle voi saapua kauempaakin seuraamaan kisoja, sillä kunta tarjoaa runsaasti majoitusvaihtoehtoja siitä huolimatta, että se on asukasluvultaan erittäin pieni. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kisojen aikaan majoituspaikoissa voi olla paljon ruuhkaa.