Tapio Räisänen

Tapio Räisänen on tuttu nimi monelle

Räisänen on nimi, jonka pidempään mäkihyppyä seuranneet tuntevat aivan varmasti. Urheilu-ura antoi hänelle paljon. Hän oli muun muassa ensimmäinen suomalainen, joka voitti MM-kultamitalin suurmäessä. Hän edusti uransa ajan Kainuun hiihtoseuraa. Valmennusuransa aikana hän keskittyi aktiivisesti nuorten valmennukseen. Esimerkiksi Pekka Suorsa, joka voitti joukkuemäen maailmanmestaruuden 1987, kuului Räisäsen valmennettavien joukkoon. Nykypäivänä hänellä on muut kuviot menossa, joihin tutustumme hieman myöhemmin. Hänestä on myös kirjoitettu omaelämänkerrallinen kirja, Minä Tapsa, Tapio Räisäsen elämänkerta. Se sisältää varmasti mielenkiintoista asiaa niin hänen elämästään kuin mäkihypystäkin. Mutta jatketaan tässä nyt hieman lisää tutustumista tämän urheilusankarin puuhiin.

Tapio Räisänen oli siis aikanaan loistava mäkihyppääjä sekä valmentaja. Vilkaistaan tarkemmin hänen saavutuksiaan ja elämäänsä. Mäkihyppy oli melkoisesti erilaista tuohon aikaan ja V-tyylistä ei ollut mitään tietoa.

Mäkihyppääjä vailla vertaansa

Luonnollisesti Tapio aloitti mäkihyppäämisen jo paljon aiemmin, mutta ensimmäistä kertaa hän oli edustustehtävissä lajin parissa vuonna 1974. 1976 Innsbruckissa hän sijoittui toiseksi katsastuksissa, mutta syystä tai toisesta olympiakomitea ei ottanut häntä joukkueeseen.

Hänen sijastaan kisoihin lähti hyppäämään Rauno Miettinen, joka ei ollut koskaan voittanut Räisästä. Räisäsellä oli useita vuosia hallussaan myös mäkiennätyksiä useissa mäissä, kuten Lahti 116 m, Ruka 116,5 m ja Laajavuori 99,5 m. Hän myös esiintyi edukseen Salpausselän kisoissa 1976 ja 1977 ollen paras suomalainen sijoituksilla kuudes ja seitsemäs.

Mäkihyppääjästä matkailuyrittäjäksi

Koulutukseltaan Räisänen on rakennusmestari ja hän on toiminut myös rakennusvalvojana Kajaanin kaupungille. Myöskin urakoitsijana hänet on nähty. 1990–2010 -luvuilla Taivalvaaralla sijaitsevat hiihtokeskus, hotelli, mökkikylä sekä kolme ravintolaa olivat osittain hänen omistuksessaan. Mies on Taivalkoskelta kotoisin, joten on hienoa että hän jaksaa edelleen jatkaa siellä myös nuorten mäkihyppääjien kouluttamista.

Kuuharjun mökkikylä, joka nykyisin on Räisäsen hoidossa, sijaitsee aivan hiihtokeskuksen vieressä. Taivalvaara on monipuolinen paikka ja sieltä löytää tällaisia helmiä, kuten nämä hyvin varustellut ja kauniit mökit. Ne ovat kuin kaksikerroksisia alppimökkejä, jotka todella sopivat ympäristöönsä. Niissä riittää puuhaa ja ne ovat vuokrattavissa ympäri vuoden, vaikka hiihtokeskus ei auki olisikaan.

Tapio Räisänen

Tapio Räisänen valmentajana

Räisänen valmentaa enimmäkseen nuoria nykypäivänä, mutta on hän ehtinyt muun muassa Matti Nykästä valmentaa vuonna 2008, kun hän osallistui veteraanien MM-kisoihin. Taivalkoski tarjosi Taivalvaaran muodossa hyvät harjoitteluolosuhteet ja Tapio Räisänen auttoikin Matin hyppyjä paranemaan kerta kerralta. Onpa hän toiminut myös hiihtoliitossa nuorten maajoukkueen valmentajana sekä ollut mukana tuotekehittelijänä Karhu -suksitehtaalla. Jos hän siis valmentajana jotain opettaa, kannattaa se ottaa vastaan. Mies selkeästi tietää mitä tekee.

Kun urheilu-ura päättyy, on urheilijan aina mietittävä seuraavaa siirtoaan. Tapiolla oli ammatti, jota tehdä ja valmennus piti lähellä lajia. Selkeästi mäkihyppy on lähellä sydäntä, ei sitä muuten näin kauaa kukaan jaksaisi. Sydämellä tekeminen onkin juuri sitä parasta. Muitakin tunnetumpia nimiä on hänen valmennettavanaan ollut, kuten Kimmo Kylmäaho ja Veli-Matti Ahonen.